Lentile progresive

Lentilele progresive reprezintă cea mai buna metodă de a vă oferi vederea normală la distanță și la aproape. Presbiopia este diminuarea vederii de aproape care survine la majoritatea persoanelor, după vârta de 40 de ani. Cristalinul (lentila ochiului) devine rigid și lipsit de elasticitate, astfel încat nu-și mai poate modifica forma pentru a focaliza la aproape. Nu este o boală și nu trebuie să vă speriați pentru că este un lucru firesc datorat înaintării în vârstă. Pentru a vedea clar la 40 de cm va trebui să purtați o pereche de ochelari de citit, prescriși de medic. Lentilele bifocale sunt lentile cu două puteri optice distincte care vă ajută la vederea de aproape și de distanță. Aceste lentile sunt însă mai puțin estetice și au o trecere bruscă de la aproape la distanță, făcând dificilă acomodarea. Lentilele progresive conțin, asemănător cu lentilele bifocale, părți cu puteri optice diferite dar fără linii de separare vizibile și cu trecere lină între zone. Astfel lentilele sunt mai estetice și mai comfortabile pentru ochii dumneavoastră. Ele vă oferă o vedere clară la distanță și la aproape cât și o vedere clară intermediară (calculator)

 

De obicei o lentilă progresivă obișnuită are trei zone de corecție:
Distanță – Zona localizată în partea de sus a lentilei, care conferă corecția necesară pentru distanță
Intermediară – Un ”canal” în partea centrală a lentilei care face legătura între zona de distanță și zona de aproape și care crește progresiv în putere de la distanță la aproape. Zona este folosită pentru a vedea clar obiecte aflate aproximativ la distanță de un braț față de ochi (ex: calculatorul, partitură, masă de operație, etc.)
Aproape – Zonă localizată în partea de jos a lentilei, prin care puteți citi, scrie sau coase.

 

Tipuri de lentile progresive:

Lentile progresive standard – sunt o alternativă pentru ochelarii bifocali și trifocali. Au un cost care se încadrează în marea majoritatea a bugetelor. Ele se potrivesc la majoritatea persoanelor și oferă o zonă pentru citit acceptabil de lată, dar necesită o înălțime mai mare a lentilei pentru a obține o trecere lină de la zona pentru distanță la cea pentru citit.

Lentile progresive cu canal ingust – sunt puțin mai scumpe decât lentilele standard, dar se pot monta pe o ramă a ochelarilor mai mică având o trecere mai rapidă între zona de distanță și zona de citit. Canalul pentru citit este mai ingust, astfel se percep distorsiuni când se privește pe lângă acesta. Se recomandă să fie facute la un optician experimentat, iar când sunt utilizate la citit, trebuie să privim drept, pentru a nu vedea distorsionat.

Lentile progresive cu canal larg –  acest tip de lentile au zona intermediară mai lată, ocupând de obicei, până la jumătate din lentilă. Aceste lentile trebuie să fie mai mari, dar oferă un grad sporit de confort in activitățile de birou, fiind cunoscute și ca lentile progresive pentru calculator. Ele se potrivesc bine pictorilor, artiștilor, dentiștilor, frizerilor, mecanicilor, arhitecților, dar și persoanelor care au avut probleme de acomodare la lentilele cu canal ingust.

Lentile progresive premium – aceste lentile oferă o zonă de citit mai lată fără distorsiuni. Ele sunt personalizate pentru a se încadra optim în ramele alese și pentru a oferi cea mai bună claritate, în funcție de necesitățile ochilor dumneavoastră.

 

Materialul:

Lentilele progresive sunt disponibile din:
Sticla – este materialul cel mai greu și cel mai puțin popular, mai ales că se poate monta pe foarte puține tipuri de rame (Riscul de accidentare a ochilor cu lentile sparte este foarte mare)
Plastic – este un material mai ușor și este cel mai popular material în prezent
Policarbonat – este un material foarte rezistent la impact și zgârieturi, ușor și cu grad de subțiere mare
Trivex – este o lentilă de ultimă generație, cu o claritate mare (ca a sticlei) și rezistență sporită
HI-Index –lentile foarte subțiri care reduc aberațiile și distorsiunile datorită trecerii mai rapide a luminii prin ele

Acomodarea :

Este necesar puțin timp pentru a vă acomoda cu acest tip de lentile. Datorită liniilor de trecere invizibile dintre zone, majoritatea lentilelor progresive au mici zone de distorsiune în partea dreaptă jos și in partea stângă de jos. În primele zile de folosire a acestor lentile veți fi conștient de aceste zone neclare în special dacă faceți mișcări mai rapide ale capului dintr-o parte în alta. După câteva zile de purtat continuu, aceste zone vor dispărea sau vor fi foarte puțin vizibile și nu vă vor mai deranja. Se intamplă deseori ca persoanele care folosesc pentru prima dată lentile progresive, să se adapteze în primele zile cu acestea, dar există și persoane care au nevoie de câteva săptămani pană să ajungă să se obișnuiască cu purtarea lentilelor progresive.

 

Măsurători exacte :

Distanța interpupilară, centrul de rotație al ochiului, înalțimea de montaj, unghiul de curbură și de înclinare al ramei, șaua nazală, ochiul director sunt acum prescrise cu ajutorul aparatelor specifice de ultimă generație, deoarece o eroare foarte mică poate duce la pierderea calității ochelarului. De asemenea este măsurat și comportamentul vizual format din coeficientul de mișcare cap/ochi și coeficientul de stabilitate care este specific fiecărei persoane în parte. Toți acești parametri personalizați asigură o adaptare optimă la lentilele progresive.

 

Istorie:

Primul brevet al unei lentile progresive a fost făcut de Owen Aves în 1907 (Marea Britanie 15 735), urmat în 1911 de o conceptualizare diferită a lentilelor de contact, patentată de inventatorii francezi Georges Poullain și Julien Cornet. Pe 25 noiembrie 1953 în Franța, Bernard Maitenaz a patentat lentila progresivă modernă și două metode de fabricație. Acesta din urma a fost comercializată în 1959 cu denumirea de Varilux de Société des Lunetiers, firmă care mai târziu va fi parte a firmei Essilor. Au urmat imbunătățile acesteia cu Varilux2 în anii ’70 dar și apariția concurenței care a început să îmbunătățească conceptele descoperite cu propriile idei . Perioada aniilor ‘70 și până la sfârșitul anilor ‘90 a fost una de creștere a vânzărilor dar s-a iscat și o acerbă competiție pentru ocuparea poziției de lider de piață. Rodenstock și Zeiss în Europa, Seiko și Hoya în Asia și AO și Sola în Statele Unite au creeat concepte noi pentru a îmbunătăți eficiența și confortul lentilelor progresive. In 2010, volumul de lentile progresive vândute a fost de aproape 150 milioane de lentile, din care jumătate au fost vândute de firma Essilor, în prezent, lider pe piață.

 

 

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: