Informatii pacienti
Afla cum sa te pregatesti pentru operatie si in ce consta toate procedurile.
Intrebari si raspunsuri:
Cum ma pregatesc pentru consultatie?
Înainte de a veni la consult, trebuie să sunaţi la clinică sau să vă faceţi o programare on-line pe site.
În ziua programării vă prezentaţi la clinică. Dacă este pentru prima dată consultul la noi în clinică, este bine să aduceţi istoricul medical oftalmologic sau măcar ultima pereche de ochelari. De asemenea, dacă ştiţi că suferiţi de vreo boală care afectează vederea, este bine să informaţi medicul oftalmolog în legătură cu acest lucru.
Dacă sunteţi deja pacientul clinicii, nu este nevoie de nici un document deoarece deţinem istoricul pacienţilor baza de date a clinicii.
Este de preferat ca în ziua controlului să veniţi la clinică fără autovehicul deoarece vi se vor administra nişte picături de dilatare a pupilei pentru verificarea fundului de ochi, iar vederea va fi înceţoşată pentru o perioadă de timp.
Cat timp dureaza si ce se intampla in cadrul unei consultatii?
O consultaţie durează în funcţie de nevoile fiecărui pacient în parte. O consultaţie de rutină durează circa 15 minute, însă dacă medicul consideră necesar, consultaţia poate dura mai mult. Este bine să se rezerve o perioadă mai mare de timp consultului deoarece pacientului i se administrează picături pentru dilatarea pupilei necesare pentru examenul de fund de ochi. Tratăm fiecare pacient cu grijă şi seriozitate, de aceea există pacienţi ale caror nevoi necesită un timp mai mare de investigaţii. Dacă se întâmplă ca un pacient să fie în sala de aşteptare şi să stea mai mult decât ar trebui, noi ne cerem scuze şi îi rugăm să aibă răbdare deoarece la rândul lor, vor fi investigaţi cu maximă atenţie în cabinet.
În cadrul consultaţiei de rutină, pacientului i se vor stabili dioptriile pentru distanţă şi/sau aproape, pentru a se stabili dacă este nevoie de ochelari sau nu, se măsoară presiunea intraoculară pentru depistarea glaucomului şi se va examina fundul de ochi. Dacă doctorul consideră necesar, pacientului i se vor face investigaţii mai detaliate, cu acordul acestuia, cum ar fi: fotografii ale fundului de ochi, câmp vizual computerizat etc.
De ce este necesar consultul oftalmologic periodic?
Este important ca părinţii să aducă copiii de mici la consult deoarece sunt afecţiuni oculare ce nu atrag atenţia pacienţilor în mod deosebit, însă pot avea consecinţe la maturitate asupra dezvoltării vederii. Un exemplu cunoscut este diferenţa mare de diotrii între cei doi ochi, care nu este suportată de organism, iar necorectate pot duce la o vedere mai slabă la ochiul cu dioptrie mai mare.
Consultul oftalmologic poate determina de multe ori afecţiuni oculare ce nu se manifestă cu simptome, pacientul nu ştie de existenţa lor şi acestea se pot agrava în timp (ex. Glaucom, retinopatia diabetica). Unele afecţiuni descoperite la timp pot fi diagnosticate şi tratate şi astfel se poate preveni pierderea vederii.
Pot sa imi comand ochelari si lentile contact de la clinica?
În cadrul clinicii veţi găsi o gamă variată de rame pentru orice fizionomie şi pentru orice gust. Opticienii noştrii sunt experţi în domeniu şi sunt disponibili să vă ajute în orice problemă. Colaborăm cu firme specializate în fabricarea de lentile pentru a veni în ajutorul oricărei probleme pe care o aveţi.
Unde pot sa ma documentez despre boala pe care o am?
Vă recomandăm să vă documentaţi în secţiunea Info asite-ului nostru unde veţi găsi informaţii actualizate referitoare la boala de care suferiţi. Însă înainte de toate, medicul oftalmolog vă va raspunde oricăror nelămuriri pe care le aveţi.
Ce trebuie sa fac inainte de operatia de cataracta?
Înainte de operaţie trebuie făcute investigaţii în cadrul clinicii noastre pentru a se pune diagnosticul. În plus, sunt necesare nişte analize de sânge şi un examen cardiologic. În cadrul consultului preoperator, medicul vă va explica toate aspectele şi nelămuririle pe care le aveţi.
Ce trebuie sa fac in ziua interventiei?
În ziua intervenţiei:
• Pacientului i se va completa foaia de observaţie înainte de intervenţie şi acesta va semna foaia de consimţământ;
• I se vor pune pacientului picături de dilatare a pupilei şi se efectuează anestezia locală cu picături;
• Intervenţia chirurgicală durează aproximativ 10-15 minute şi procedura este nedureroasă;
• Doamnele vor renunţa la machiaj;
• Pacientul trebuie să-şi ia tratamentul general. A nu se întrerupe tratamentul antihipertensiv, antidiabetic sau cel anticoagulant deoarece aceste medicamente nu influenţează operaţia sau evoluţia postoperatorie.
Care sunt precautile post operatorii?
• Pacientul nu desface pansamentul;
• A doua zi pacientul vine la control unde i se schimbă pansamentul;
• Este foarte important ca pacientul să păstreze o igienă locală foarte strictă;
• E normal ca ochiul să fie mai sensibil o perioadă postoperator;
• Pacientul trebuie să-şi facă tratamentul aşa cum i-a fost indicat şi explicat, care constă cel mai adesea în administrarea unor picături oculare cu antibiotic şi antiinflamator;
• Pacientul trebuie să folosească toată medicaţia prescrisă de medicul oftalmolog şi să nu omită nici un control indicat de acesta;
• Pacientul poate ieşi afară încă de a doua zi postoperator;
• Este indicat ca pacientul să folosească ochelari de soare cu protecţie UV;
• Postoperator, pacientul se poate plimba, poate citi sau poate să se uite la televizor;
• Pacientul trebuie să fie foarte precaut primele 72 de ore postoperator;
• Pacientul trebuie să îşi şteargă ochiul operat cu şerveţele sterile;
• Pacientul nu trebuie să se frece la ochiul operat sau să exercite presiune pe globul ocular;
• Să nu se doarmă pe ochiul operat;
• Pacientul se poate spăla pe cap după 2-3 zile de la intervenţie, însă cu capul pe spate pentru a nu intra apă în ochiul operat;
• Pacientul nu trebuie să ridice sau să care lucruri grele deoarece există riscul creşterii tensiunii oculare;
• Doamnele nu au voie să se machieze la ochiul operat o perioadă de timp.
• Pacientul nu poate să conducă un autovehicul, decât după ce obţine permisiunea de la medicul oftalmolog;
• Noii ochelari i se vor prescrie pacientului după 3-4 săptămâni postoperator;
• Toate indicaţiile sunt valabile pentru aproximativ două săptămâni, după care pacientul poate intra încet-încet în viaţa normală.
• Se recomandă ca pacientul să meargă în fiecare an la un consult oftalmologic complet.