Diplopia
Diplopia sau vederea dublă este definită ca fiind simptomul conform căruia pacientul vede două imagini în loc de una. Acest lucru se întâmplă când două imagini diferite sunt transmise către partea creierului care prelucrează informaţia vizuală. Dacă problema se menţine pe o perioadă mai lungă de timp, creierul va compensa şi va supresa unul dintre semnale astfel încât să fie percepută o singură imagine. Ochiul suprimat devine ambliopic şi rezultatul va duce la pierderea vederii.
Vederea dublă poate fi temporară sau permanentă şi se poate datora mai multor evenimente sau afecţiuni de gravitate diferită. Vederea dublă poate să apară atât în cazul în care persoana priveşte cu un singur ochi, cât şi atunci când sunt folosiţi amândoi. Dacă apare la un singur ochi, vederea dublă se manifestă când se acoperă ochiul sănătos. În acest caz pacientul are diplopie monoculară.
Diplopia binoculară se manifestă atunci când persoana priveşte cu ambii ochi şi dispare atunci când unul din ochi este acoperit sau închis. O cauză importantă a vederii duble este strabismul, când cei doi ochi nu pot focaliza la fel un obiect. Deobicei această formă de diplopie apare la copiii nou-născuţi care au această afecţiune congenital. Această afecţiune poate să apară şi pe parcursul anilor dacă pacientul suferă de traumatisme sau boli care determină slăbirea muşchilor oculari şi strabism.
Cauze
Dintre cele mai importante cauze ale diplopiei monoculare amintim:
- cataracta;
- luxatia de cristalin;
- iregularităţi ale suprafeţei corneei;
- vicii de refracţie, în special astigmatismul;
- leziuni la nivelul corneei.
Dintre cele mai importante cauze ale diplopiei binoculare amintim:
- paralizia unor nervi cranieni;
- cataracta;
- afectarea muşchilor oculari;
- strabismul;
- ochi uscaţi;
- accidente vasculare cerebrale.
Simptome
Diplopia este un simptom care este asociat cu alte semne sau simptome cum ar fi:
- Alterarea sau pierderea bruscă a vederii;
- Pierderea bruscă a coordonării musculare;
- Modificări la nivelul conştienţei;
- Confuzie, delir, halucinaţii, iluzii;
- Cefalee severă;
- Slăbiciune intstalată brusc sau amorţeală pe o parte a corpului;
- Dureri oculare.
Tratament
Ca şi metodă de tratare a ambliopiei binoculare este acoperirea unui ochi pentru a dispărea vederea dublă. O altă metodă este aplicarea prismelor Fresnel pe lentilele ochelarilor.